Chrupiące plasterki ziemniaków są lepsze niż frytki. Robię je w piekarniku i podaję na przekąskę

Dodano:
Chrupiące plasterki ziemniaków Źródło: Shutterstock / Didebashvili.GEO
Frytki są smaczne, ale bardzo kaloryczne. Dlatego wymyśliłam ich zdrowszą alternatywę. Te chrupiące plasterki ziemniaków przyrządzam w piekarniku, a dzięki dodatkom wychodzą przepyszne.

Ziemniaki kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do obiadu. I tak można podać frytki, choć świetnie nadają się też na przekąskę. Niestety smażenie sprawia, że są dosyć ciężkostrawne i tłuste. Na szczęście chrupiące, pyszne ziemniaczki można przygotować w nieco inny, zdrowszy sposób.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w plasterkach nie wymagają specjalnych przygotowań. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy tylko dobrze wyszorować, opłukać i osuszyć. Potem należy je pokroić w plasterki. I tu ważne jest by plasterki były jak najcieńsze, jednak ładnie trzymały kształt. Na eleganckie plasterki o grubości ok. 3 mm najłatwiej będzie je pokroić przy użyciu mandoliny.

Jak zrobić chrupiące ziemniaczki w piekarniku?

Gdy już mamy ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, wystarczy je tylko odpowiednio doprawić. Ja do tego celu używam zwykle ziół i pieprzu, a także oleju. Tym razem sięgnęłam też jednak po parmezan, który zwiększył chrupkość przekąski i nadał jej wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o sól, oprószam nią ziemniaki po upieczeniu. Dzięki temu nie puszczają dużo soków w czasie pieczenia.

Przepis: Chrupiące plasterki ziemniaków

Pieczone, aromatyczne plasterki ziemniaków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz, pokrój w plasterki o grubości 2-3 mm. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami (nie dodawaj soli) i połową parmezanu. Dodaj ziemniaki, dokładnie obtocz w mieszance.
  2. Pieczenie plasterkówPlasterki ziemniaków ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je resztą parmezanu. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół), aż będą złociste i chrupiące.

Jak podać chrupiące ziemniaczki?

Chrupiące plasterki ziemniaków można podać jako dodatek do obiadu, jednak moja rodzina uwielbia je na przekąskę. Wtedy serwuję je z dipami lub sosami, np. jogurtowo-czosnkowym, jogurtowo-ziołowym, serowym lub pomidorowo-paprykowym z ostrą nutą. Dobrze też sprawdzi się guacamole, a także sos tzatziki. Chrupiące ziemniaczki można też podać z kawałkami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną albo z oliwkami i suszonymi pomidorami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...